Vitaliteitscoach

Ben je klaar voor de beste versie van jezelf? Met de hulp van een vitaliteitscoach verhoog je je energieniveau, fysieke fitheid en mentale veerkracht. Dit zorgt niet alleen voor betere werkprestaties, maar ook voor meer levenslust en geluk. Tijdens het traject leer je de beste strategieën voor meer vitaliteit. Zo gaan we aan de slag met het verminderen van stress, maar ook het invullen van je leefstijl komt aan bod. Termen als balans en zingeving staan hierbij centraal. Meer weten? Op deze pagina ontdek je wat je moet weten over het vitaliteitscoachtraject.

Wat is een vitaliteitscoach?

Zoals de naam al zegt, is een vitaliteitscoach een professional die je begeleidt in het verbeteren van je vitaliteit. Vitaliteit betekent letterlijk “levenskracht” en omvat de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van een mens. Waar fysieke gezondheid vooral draait om kracht, energie en uithoudingsvermogen, is bij mentale gezondheid vooral zelfvertrouwen, concentratie en omgaan met angsten van belang. Factoren die belangrijk zijn voor je emotionele gezondheid zijn omgang met conflicten, stress en relaties. Een vitaliteitscoach is zodanig opgeleid om je met alle drie de onderdelen te helpen.

Wat doet een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach helpt je met het verbeteren van je vitaliteit. Dit doet een vitaliteitscoach middels het stellen van doelen en het ontwikkelen van een traject om die doelen te bereiken. Over het algemeen werkt een vitaliteitscoach persoonlijk. Aangezien ieder individu anders is, vergt ieder traject een iets andere aanpak. Dit vergroot de kans op een mooi resultaat. Naast het stellen van doelen en het ontwikkelen van een traject, kan een vitaliteitscoach je ook helpen met het maken van trainings- en voedingsschema’s. Daarnaast helpt hij of zij je ook graag met andere aspecten van een holistische gezondheid. We zetten twee belangrijke pijlers graag voor je uiteen.

Stress

Stress staat aan de basis van allerlei gezondheidsklachten en ziektes. Niet voor niets vormt omgang met stress vaak een belangrijk onderdeel van een vitaliteitscoachtraject. Een coach helpt je onder andere met het vinden van de balans op het gebied van grenzen stellen, ontspanning, relaties en ademhaling. Wanneer je deze vier aspecten op orde hebt, verbeter je je omgang met stress.

Slaap

Samen met voeding, beweging en gedachten is slaap een onmisbaar onderdeel van een gebalanceerde, holistische gezondheid. Ook daar helpt een vitaliteitscoach je graag bij. Niet middels het uitschrijven van slaappillen, maar door een gedegen slaapstrategie te creëren. Dingen als lichtblootstelling, ontspanning, slaapomgeving, circadiaans ritme, voeding en beweging kunnen hier belangrijke onderdelen van zijn. Uiteraard kijkt een vitaliteitscoach samen met jou naar je persoonlijke situatie en voorkeuren om een passend plan op te stellen dat niet alleen goede resultaten oplevert, maar ook haalbaar is.

Waar werkt een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach kan op allerlei plekken werkzaam zijn. Ik zet de verschillende mogelijkheden graag voor je op een rij.

Gezondheidscentra

Om te beginnen kom je vitaliteitscoaches vaak tegen in gezondheidscentra. Dat zijn organisaties waar meerdere gezondheidsdiensten bij elkaar komen. Zo vind je er niet alleen vitaliteitscoaches, maar vaak ook diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen. Hoewel dit veel wegheeft van een huisartsenpraktijk, is er wel degelijk een belangrijk verschil. Gezondheidscentra staan namelijk voor een holistische benadering op gezondheid. Ze focussen zich niet zozeer op het genezen van een ziekte of ander lichamelijk probleem, maar op het voorkomen ervan. Dit wordt preventieve zorg genoemd. In Nederland zijn ruim 250 gezondheidscentra te vinden en ze zijn voor iedereen toegankelijk. Ben je op zoek naar een vitaliteitscoach? De kans is groot dat je er een vindt in een gezondheidscentrum.

Sportschool

Een sportschool is een faciliteit waar mensen naartoe kunnen gaan om te sporten. Zo kun je er aan je conditie werken, maar ook krachttraining, yoga en aerobics doen. Veel sportscholen bieden tegenwoordig extra diensten aan, waaronder fysiotherapie, personal training en vaak ook vitaliteitscoaching. Wanneer je een vitaliteitscoach zoekt, kun je dus overwegen om eens bij je eigen sportschool te kijken.

Eigen praktijk

Ook zie je regelmatig dat vitaliteitscoaches een eigen praktijk hebben. Dat is een professionele werkplek waar een vitaliteitscoach zijn of haar werk uitvoert. Vaak zie je dat meerdere vitaliteitscoaches zich daar verzamelen. Zo kunnen ze samenwerken en betere coaching bieden. Naast één of meerdere gespreksruimtes beschikken dit soort praktijken vaak ook over trainingsapparatuur, meetinstrumenten, boeken, een keuken en een ontspanningsruimte. Op die manier kan het opgestelde plan direct in de praktijk worden gebracht. Je kunt je wel voorstellen dat dit de slagingskans van een traject vergroot.

Online vitaliteitscoach

Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet, is dat vitaliteitscoaches online werkzaam zijn. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee en we zetten ze graag voor je uiteen.

Locatieonafhankelijk

Ten eerste stelt online vitaliteitscoaching zowel de coach als de klant in staat om locatie onafhankelijk te leven. Of je nu in Nederland of in Spanje bent; bij online coaching is het allebei mogelijk.

Tijdbesparing

Ook bespaart online vitaliteitscoaching veel tijd. In plaats van dat je naar een centrum, sportschool of praktijk moet reizen, start je simpelweg je laptop op. De reistijd die je hiermee bespaart, kun je vervolgens gebruiken om je doelen te behalen.

Minder kosten

Over het algemeen is online vitaliteitscoaching goedkoper dan fysiek. Dat komt doordat er dan geen reis- en huurkosten hoeven worden gerekend. Dit bespaart een vitaliteitscoach veel kosten, waardoor lagere tarieven eerder mogelijk zijn.

Gemak

Uiteraard brengt online coaching ook veel gemak met zich mee. Je hoeft hierbij namelijk niet meer naar een plek af te reizen, maar je kunt je coachingsessie simpelweg thuis of op je werk volgen. Beide omgevingen zijn bekend voor je, waardoor je je sneller op je gemak voelt tijdens de sessie.

Waarom een vitaliteitscoach?

Voordat ik inhoudelijk op het traject inga, is het belangrijk om goed te weten waarom een vitaliteitscoach van grote waarde kan zijn. Hieronder volgen de vijf belangrijkste redenen.

Meer vitaliteit

Om te beginnen helpt een vitaliteitscoach je met het verbeteren van je vitaliteit. Onder goede vitaliteit verstaan we de balans tussen fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Alleen door alle drie de aspecten met elkaar te combineren, kun je tot complete, duurzame vitaliteit komen.

Persoonlijke begeleiding

Hoewel je ook zelf aan de slag kunt gaan met het verbeteren van je vitaliteit, is de slagingskans vele malen groter door met een coach samen te werken. Hij of zij kan je namelijk stap voor stap begeleiden in het proces. Op die manier voorkom je dat je in onnodige valkuilen trapt en sneller tot goede resultaten komt. Bovendien is de begeleiding persoonlijk, waardoor ik jouw weg naar vitaliteit volledig kan afstemmen op jouw voorkeuren en huidige situatie.

Verantwoording

Ook zorgt een vitaliteitscoach ervoor dat je minder snel opgeeft. Wanneer je het even moeilijk hebt en overweegt om te stoppen, speelt er een bepaalde verantwoording richting je coach op. Hierdoor is de drempel om te stoppen groter en wordt de kans van slagen dus automatisch groter. Je motivatie komt dan niet alleen uit jezelf, maar ook van je coach.

De juiste doelen

Het stellen van doelen is geen eenvoudige opgave. Ze moeten een combinatie zijn van uitdaging en realisme. Een vitaliteitscoach kan je daar uitstekend bij helpen. Met alle ervaring kan hij of zij namelijk precies inschatten wat voor jou werkt. Het stellen van de juiste doelen maakt de kans op een geslaagd vitaliteitstraject stukken groter.

Expertise

Ten vijfde is ook de expertise van een vitaliteitscoach een reden om met hem of haar samen te werken. Je coach kan al je vragen beantwoorden en je van de juiste informatie voorzien. Aangezien de adviezen in de wereld van gezondheid en leefstijl zeer uiteenlopend zijn, kun je wel wat houvast, richting en duidelijkheid gebruiken. Met de hulp van een vitaliteitscoach verdwaal je niet meer in de wirwar van gezondheidsinformatie op het internet.

De inhoud van het traject

Hoewel een vitaliteitstraject er voor iedereen anders uitziet, hanteren we een bepaalde structuur als houvast. Wanneer dit voor jou werkt, houden we ons daaraan. Zo niet, dan kijken we samen naar een invulling die beter past bij je persoonlijke voorkeuren en situatie. Pas wanneer we uiteindelijk tot mooie resultaten komen, zijn we tevreden. Het vasthouden aan een bepaalde structuur is daarvoor enkel een middel en geen doel. We zetten de vijf stappen van een veelvoorkomende coachingstructuur voor je op een rij.

vitaliteitscoach

Kennismaking

Een coachingtraject begint met een uitgebreide kennismaking. Hierbij leren coach en klant elkaar kennen. Hoewel onderwerpen als leefstijl, coachingmethode en doel hierbij centraal staan, is er ook zeker ruimte voor persoonlijke kennismaking.

Doel stellen

Na het kennismakingsgesprek heeft de coach alle benodigde informatie verzameld om een passend doel te stellen. Zoals gezegd, wordt hierin de balans gezocht tussen uitdaging en realisme. Vervolgens presenteert de coach het doel aan de klant. Uiteraard heeft hij of zij dan nog alle ruimte om het doel eventueel aan te passen. De coach is er namelijk niet om te bepalen wat je moet doen, maar om je te ondersteunen en richting te geven. Ben je tevreden over het gestelde doel? Tijd voor de derde stap!

Persoonlijk plan

Vervolgens gaat de coach aan de slag om een persoonlijk plan voor je te maken. Hierbij houdt hij of zij rekening met alle informatie uit het kennismakingsgesprek. Op die manier rolt er uiteindelijk een plan uit dat niet alleen past bij jou als persoon, maar ook bij je huidige gezondheidstoestand en leefsituatie. Een vitaliteitsplan gaat verder dan enkel goed eten en veel bewegen. Zo kunnen er, afhankelijk van je situatie en voorkeuren, ook elementen zoals slaap, ontspanning, stress, ademhaling, leefomgeving, relaties en zingeving aan te pas komen. Hoewel de meeste mensen zich vooral focussen op de bekende elementen, wordt echte vitaliteit pas bereikt en behouden door de balans te vinden in een holistische leefstijl.

Begeleiding

Nu je persoonlijke plan is opgesteld, kun je daadwerkelijk aan de slag met het volgen van de principes. Je wordt hierbij natuurlijk niet aan je lot overgelaten. Zo kun je je coach altijd benaderen voor vragen en worden er geregeld coachingsessies ingepland. Tijdens zo een sessie, die op locatie of online plaatsvindt, is er alle ruimte voor vragen, steun en persoonlijk advies. Op die manier ben je actief bezig met je vitaliteit en vergroot je je kans op positieve, duurzame resultaten. Dit soort ingeplande sessies maken vaak het verschil tussen het wel of niet halen van je doel.

Evaluatie

Zodra de einddatum van het gestelde doel is verstreken, is het tijd voor een evaluatie. Heb je je doel behaald? Zo niet, wat is daarvan de oorzaak? Deze evaluatie levert je de nodige inzichten op waarmee je veel over jezelf leert. Het zorgt ervoor dat je ook in de toekomst een vitale leefstijl kan behouden. Ook is de evaluatie het moment om te bepalen of je een vervolgtraject wil starten of zelfstandig verder kan. Er zijn hierbij ook tussenvormen mogelijk waarbij je wel nog contact houdt met je coach en eventueel nog enkele sessies inplant, maar dan niet meer zo intensief als in de eerste fase. Met deze flexibiliteit hopen we het voornaamste doel te bereiken: complete, duurzame vitaliteit voor onze klanten.

Over Marjolein

Marjolein, met haar fascinatie voor het menselijk lichaam, weet zij als geen ander wat het belang van gezondheid is. Zo weet ze uit ervaring dat het zonder problemen kunnen denken, bewegen en praten niet vanzelfsprekend is. Na haar eigen transformatie heeft ze zich erop toegelegd om ook anderen te helpen naar een vitaler leven. Met haar coachingsbedrijf is ze goed op weg. Ze biedt meerdere soorten coaching aan, waaronder leefstijl, vitaliteit, stretching en brain balance. Welke optie je ook kiest; wanneer jij je gewenste resultaten boekt, is Marjoleins missie geslaagd.

Neem contact op

Ben je klaar om daadwerkelijk stappen te zetten richting gezondheid en vitaliteit? Is het tijd om nu eens eindelijk blijvende resultaten te boeken? Neem dan snel contact met mij op, eenvoudig via het contactformulier of per telefoon. Twijfel je nog? Ik neem graag de tijd voor een videogesprek met je. Zo leren we elkaar al een beetje kennen en kun je beter bepalen of dit traject bij je past. Aarzel niet, want ik schroom niet om je tijdens het gratis videogesprek al de nodige tips te geven. Er is dus alleen maar winst te behalen!