Wandelcoach

Wandelcoaching is een rijke manier om te reflecteren op je leven. Samen met een wandelcoach loop je buiten in de natuur waarbij je nagaat wat de omgeving met je doet. Wat voel je bijvoorbeeld bij wat je ziet in de omgeving? Of wat associeer je bij de obstakels die jullie tegenkomen gedurende de wandeling? Tijdens het wandelen is er ruimte om te reflecteren op bepaalde levensvragen waar je zelf niet zomaar een antwoord op hebt. Wist je dat wandelen daarnaast een positief effect heeft op je brein? Door in beweging te komen en samen met een wandelcoach over paden te lopen, kun je stress loslaten en meer rust ervaren. Hierdoor ontstaat er ruimte voor inzichten en inspiratie. Allerlei elementen uit de omgeving kunnen gebruikt worden tijdens een sessie met een wandelcoach. Sta samen stil bij wat voor effect de omgeving op je heeft, krijg meer helderheid in je leven en zet die stap naar persoonlijke groei met behulp van wandelcoaching.

Kom meer over jezelf te weten dankzij een wandelcoach

wandelcoaching is een vorm van coaching waarin je alles in de omgeving betrekt bij het proces van coaching. Door samen in de natuur te lopen kan de omgeving gebruikt worden als reflectie in het coachingsproces. Tijdens de wandeling begeven jij en je coach je over paden en komen langs kruispunten. Hierbij is het mogelijk om stil te staan bij wat je opvalt in de natuur. Vervolgens ga je dieper in op wat er binnen in jezelf speelt. Het kan zijn dat de omgeving bepaalde gevoelens in je oproept waardoor je sneller of juist langzamer gaat lopen. Samen kijken jullie naar wat dit voor jou betekent. Wellicht zijn er bepaalde aspecten uit de omgeving die een zekere symbolische waarde hebben, zoals een prachtige boom die in bloei staat. Vervolgens kunnen er vragen gesteld worden om erachter te komen wie of wat die boom voor jou symboliseert. Hetzelfde kan gebeuren met barrières die je tegenkomt op de paden, zoals een omgevallen boom over de weg. Een wandelcoach begeleidt je bij alles wat jullie in de omgeving tegenkomen en helpt je te reflecteren op je eigen leven. Tijdens de wandeling kom je erachter hoe je met bepaalde situaties in je leven omgaat. Een letterlijk omgevallen boom op de weg kan gebruikt worden als reflectie van een figuurlijke barrière op de weg in je leven. Met behulp van een wandelcoach kun je meer over jezelf te weten komen.

De voordelen van wandelcoaching

Door parallellen te trekken tussen de omgeving en jezelf is het mogelijk om erachter te komen hoe je over bepaalde onderwerpen van het leven denkt en op welke manier je met zekere situaties omgaat. Specifieke onderdelen uit de natuur kunnen een associatie bij je opwekken. Deze associatie kan te maken hebben met je verleden, het heden of met de toekomst. Door dieper in te gaan op hoe je reageert op de omgeving krijg je duidelijke inzichten over jezelf. Met deze inzichten kun je vervolgens aan de slag en jezelf verder ontwikkelen. Juist door stil te staan bij wat er in je omgeving gebeurt, is het mogelijk om verder te komen in je eigen ontwikkeling. Dit klinkt tegenstrijdig, maar is ook heel logisch. Zonder ooit tijd en ruimte te maken om naar je eigen leven te kijken, wordt het moeilijk om inzichten te verwerven die je verder kunnen helpen op je levenspad.

wandelcoach


Wandelen kan ook op een andere manier symbolisch aan je ontwikkeling bijdragen. Door letterlijk te bewegen met een wandelcoach kan er van alles op innerlijk vlak in beweging komen. Daarnaast heeft beweging een positieve uitwerking op de hersenen. De beweging van het wandelen kan namelijk benut worden om meer met jezelf in balans te komen. Bij het volgen van een coachingstraject binnen vier muren maak je alleen gebruik van de één op één relatie met de coach. Als je de natuur in gaat, kun je daarnaast ook gebruikmaken van de symboliek van de natuur als verbreding van het coachingsproces.

Wandelcoaching als hulpmiddel bij het managen van stress


Wandelen door de natuur samen met een wandelcoach kan mensen die stress ervaren in hun leven goed helpen. Of je nu veel of weinig stress ervaart, de reactie die stress oproept kan verdere gevolgen hebben voor je lichaam en geest. Een plotselinge stressreactie kan bijvoorbeeld zorgen voor een paniekaanval waardoor je de controle over jezelf in het moment verliest. Permanente stress kan op de lange termijn tot vervelende situaties leiden zoals een burn-out of een grotere kans op een hartinfarct. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra zuurstof gebruikt, wat ten koste gaat van de zuurstof die je organen nodig hebben om in optimale staat te functioneren. Door te wandelen in een bosrijke omgeving zorg je ervoor dat je lichaam zich bevindt in een zuurstofrijke omgeving en voldoende zuurstof op kan nemen. Tijdens het wandelen kan de wandelcoach je helpen om stress los te laten. Dit kan door te praten over onderwerpen die stress oproepen, zoals je loopbaan, je relatie met je partner of kinderen, of je zelfbeeld. Soms kan door juist niet te praten en een moment van stilte helpen om tot rust te komen en de stress los te laten. Veel mensen die stress ervaren in hun leven nemen vaak niet genoeg de tijd om rust te pakken en op adem te komen of om over hun problemen te praten. Door samen met een wandelcoach de natuur in te gaan en aandacht te besteden aan je stress, is het mogelijk om de stress te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

De effecten van natuur op persoonlijke ontwikkeling

In een omgeving met veel natuur en weinig omgevingsgeluiden is er veel rust. Deze rust helpt om je innerlijke rust te verbeteren. Samen met je wandelcoach pakken jullie een moment van rust om even diep adem te halen. Wanneer je meer innerlijke rust ervaart, is het makkelijker om bij je gevoel te komen en is er meer ruimte voor inspiratie. Hierdoor ervaart iemand na een rust moment in stilte vaak meer ruimte in het hoofd. Vervolgens is het mogelijk om tot betere inzichten te komen en om helderder naar situaties in het leven te kijken. In het leven van de meeste mensen die in een westerse samenleving wonen en werken is de natuur vaak ver te zoeken. Ze leven het grootste gedeelte van de dag binnen. ‘s Ochtend staan ze op binnenshuis, vervoeren zich in de meeste gevallen in een gesloten omgeving zoals een auto of trein om vervolgens hun werk uit te voeren in een gebouw. Na de werkdag ploffen ze op de bank achter een beeldscherm. Mochten ze toch nog de puf hebben om te gaan sporten, dan gebeurt dit vaak ook binnen vier muren. Zo ver zijn de meeste mensen verwijderd van de natuur, waardoor het niet gek is dat ze ook verder van zichzelf verwijderd raken. Door meer de natuur op te zoeken is het mogelijk om beter in contact met jezelf te komen. Zeker als je naast veel binnen zijn ook nog eens veel zit, kan de natuur in combinatie met wandelen een positieve uitkomst hebben op je ontwikkeling. Krijg meer balans in je leven door je samen met een wandelcoach in de natuur te begeven. Gebruik de natuur en laat het groen en de rust een positieve rol spelen in de weg naar persoonlijke ontwikkeling.

Levensvragen beantwoorden tijdens een wandelcoach sessie


Het leven is één grote reis waarop je telkens beslist welke kant je opgaat. Op werkgebied, op relatiegebied, op het vlak van persoonlijke ontwikkeling of op het gebied van gezondheid. Tijdens deze reis zul je beslissingen bewust, maar ook vaak onbewust nemen. Zeker in de moderne maatschappij kan het lastig zijn om overzicht te houden over je leven, vooral wanneer je lichamelijk of geestelijk uit balans bent. Er wordt maatschappelijk veel van je gevraagd en ook in je privéleven lijkt het vaak alsof het idee is dat je naar een perfect leven moet streven. Daarom is het heel begrijpelijk om in situaties terecht te komen waarin je het allemaal even niet meer ziet zitten of niet meer weet hoe je nu al die ballen hoog moet houden. Vragen als ´Welke kant wil ik op in mijn leven?´ en ´Wat is het doel van mijn leven?´ kunnen je bezig houden terwijl je zelf niet op het antwoord kan komen. Een wandelcoach kan helpen om meer inzicht te krijgen in je leven. Zo krijg jij jouw levenspad weer helder en kun je zowel gemotiveerd als geïnspireerd met je levensvragen aan de slag.

Andere vormen van coaching

Naast wandelcoaching zijn er nog meer soorten coaching die wellicht ook interessant voor je zijn en aansluiten bij je persoonlijke wensen in de weg naar een gebalanceerd leven. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld met een vitaliteitscoach aan de slag te gaan die kan helpen om je energieniveau, lichamelijke fitheid en de veerkracht van je brein te verhogen met minder stress en meer balans als gevolg. Met een gezondheidscoach werk je aan gezonde gewoontes en de verbetering van je gezondheid aan de hand van beweging, voeding en stressmanagement. Een life coach helpt je in de weg naar persoonlijke groei en succes. Tijdens het proces werk je samen aan meer balans in je leven met voldoening en geluk als uitkomst. Dankzij een lifestylecoach kun je de levensstijl bereiken die jij wilt. Hierdoor zul je meer balans en vervulling in je leven ervaren. Met behulp van een fitnesscoach zorg je ervoor dat je lichamelijk in topvorm komt. Dit zal je niet alleen helpen om je fysiek sterker te voelen, maar ook mentaal. Een voedingscoach ondersteunt je bij het bereiken van een stabiel en volledig eetpatroon wat effect zal hebben op je gezondheid. Door gebruik te maken van diverse soorten coaching, kun je vanuit verschillende invalshoeken het beste uit jezelf halen.

Meld je aan voor een gratis introductiegesprek

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een wandelcoach voor jou kan betekenen? Vraag dan gerust een gratis oriëntatiegesprek aan. Zo kun je vrijblijvend alle vragen stellen die je hebt over wandelcoaching. Mocht je meer informatie willen over de andere soorten coaching geeft het dan vooral aan. Het is belangrijk dat jij je altijd vertrouwd voelt en jezelf kunt zijn. Het doorlopen van een coachingstraject is namelijk zeer persoonlijk en daarom zal er altijd vanuit respect met jouw situatie worden omgegaan. Of je nu kiest voor de begeleiding van een wandelcoach of een andere coach, de keuze is geheel aan jou en na het introductiegesprek ben je tot niets verplicht. Als je na het gesprek enthousiast bent geworden en graag met een wandelcoach aan de slag wilt, dan plannen we de begeleiding samen met je in. Het doel is dat jij je met behulp van de wandelcoach gemotiveerd en geïnspireerd voelt om het beste in jezelf naar boven te halen.