Voedingscoach

Wil je werken aan je lichaam en alles leren op het gebied van voeding? Ga dan met behulp van een voedingscoach aan de slag met jouw voedingspatroon. Leer om je voedingspatroon naar een hoger level te brengen en verbeter je gezondheid. Het maakt niet uit of het doel nu afvallen, aankomen of veganistisch leren eten is zonder voedingstekorten op te lopen. Een voedingscoach helpt je om jouw voedingsdoelen te behalen.

Wat een voedingscoach doet

Voedingspatroon analyseren

Een voedingscoach stimuleert je om een gezond eetpatroon na te streven. Hierbij wordt er eerst gekeken naar hoe je huidige voedingsprogramma eruitziet. Op basis van de bevindingen analyseert een voedingscoach het voedingspatroon en voert daarin verbeteringen door. Het is belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent over je huidige voedingspatroon.

Nieuw voedingspatroon opstellen

Vervolgens maakt een voedingscoach een nieuw voedingsschema zodat je daarmee aan de slag kunt om je persoonlijke voedingsdoelen te behalen. Tijdens dit proces staat de voedingscoach je bij om het nieuwe voedingspatroon te integreren in je leven. Hierbij word je gestimuleerd om tot gezonde voedingskeuzes over te gaan.

Motiveren

Het nastreven van een gezond voedingspatroon kent vele uitdagingen waarbij het normaal is dat je af en toe moeite hebt om gezonde voedingskeuzes te maken. Mocht je er even doorheen zitten en niet meer weten hoe verder, dan zal een voedingscoach er zijn om te motiveren. Naast dat de nadruk ligt op voeding, kan een voedingscoach je ook motiveren om andere onderdelen van je levensstijl te verbeteren zodat je het beste uit jezelf kunt halen.

Levensstijl

Het streven naar een gezond voedingspatroon hangt vaak samen met andere aspecten, zoals beweging, stress en slaap. Ook al ben je trouw in het volgen van het nieuwe voedingspatroon, als een ander onderdeel van je gezondheid niet in balans is, kan dit effect hebben op het behalen van je doel. Een voedingscoach zal je tijdens het coachingstraject daarom ook begeleiden in deze onderdelen. Dit stelt je in staat om nog sneller en effectiever je gezondheidsdoel te behalen.

Advies

Een voedingscoach is er om je advies te geven, maar je bent natuurlijk nooit verplicht om alle adviezen toe te passen in je leven. Een voedingscoach ondersteunt je op de reis naar een gezond voedingspatroon waarbij je leert om zelf de stappen te maken die daartoe leiden.

Waar een voedingscoach je mee kan helpen

Afvallen

De hulp inschakelen van een voedingscoach kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je graag wilt afvallen maar niet goed weet waar en hoe je moet beginnen. Zelf aan de slag gaan en zomaar bepaalde voeding weglaten uit je voedingspatroon kan juist een averechts effect hebben op je doel om af te vallen. Daarnaast kun je hulp krijgen bij het leren van het kiezen van gezonde producten die je helpen met afvallen. Ook kun je tijdens het afvalproces bij de voedingscoach terecht voor vragen. Een voedingscoach helpt je om de stappen overzichtelijk in kaart te brengen die nodig zijn voor het verliezen van gewicht.

Aankomen

Een andere reden om een voedingscoach in te schakelen is om aan te komen. Sommige mensen komen heel makkelijk aan, maar dat wil niet zeggen dat dit ook op een gezonde manier gebeurt. Net als met afvallen is het van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Als je bijvoorbeeld veel producten eet of drinkt met toegevoegde suiker, dan zul je waarschijnlijk wel aankomen, maar niet op een gezonde manier. Een voedingscoach is er om je op een verantwoorde manier te helpen met het behalen van je streefgewicht.

Gezonder eten

Voor het inschakelen van een voedingscoach is het niet nodig dat je een gewicht gerelateerd voedingsdoel hebt. Ook voor iedereen die gezondere voedingskeuzes wil maken, is het fijn om begeleiding te krijgen van iemand die zich veel bezighoudt met gezondheid. Leer over welk voedingspatroon het beste bij jouw leven past en maak gezondere keuzes.

Speciale diëten

Naast afvallen, aankomen of gezonder eten komt het ook voor dat iemand last heeft van bepaalde allergieën of intoleranties. Als je bijvoorbeeld een glutenintolerantie hebt of een andere voedselallergie, kan het best lastig zijn om zelf een evenwichtig voedingspatroon na te streven wanneer je bepaald eten of drinken niet mag of kunt nemen. Hetzelfde geldt voor het volgen van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Om een vitaminetekort te voorkomen is het daarom verstandig om je voor te laten lichten door een voedingscoach. Samen kijken jullie naar wat het optimale voedingspatroon is in jouw persoonlijke situatie.

De effecten van voeding op je gezondheid

Voeding en beweging

Voeding en beweging zijn aan elkaar gerelateerd. Wat voor soort en de hoeveelheid energie in de vorm van voedsel je in het lichaam stopt, heeft uitwerking op de energie die je uit het lichaam haalt in de vorm van beweging. Als je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zul je niet genoeg energie hebben om te bewegen. Een futloos gevoel kan het resultaat zijn waardoor je in een soort spiraal belandt, waarbij je eerder grijpt naar ongezond voedsel en daardoor minder energie hebt. Zeker als je regelmatig en intensief sport is het belangrijk om rekening te houden met je voedingsinname. Wanneer je niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor spieropbouw zal het lastig zijn om je sportprestaties te verbeteren.

voedingscoach

Voeding en stress

Voeding en stress is een combinatie die wellicht iets minder voor de hand ligt, maar die zeker belangrijk is om mee te nemen in de verbetering van je voedingspatroon. Door bijvoorbeeld veel vezels te eten zal je bloedsuikerspiegel beter in evenwicht blijven waardoor je lichaam beter reageert op stressvolle situaties. Stress kan andersom ook weer invloed hebben op je lichaam, omdat je door stress meer voedingsstoffen verbruikt waardoor er weer tekorten kunnen ontstaan. Daarnaast is het in stressvolle omstandigheden juist aan te raden om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Koffie en andere cafeïnehoudende dranken kunnen bijvoorbeeld de aanmaak van het stresshormoon catecholamine stimuleren. Wanneer iemand meer stress ervaart, is de kans bovendien groter om naar suiker te grijpen. Zo bestaat er dus een wisselwerking tussen voeding en stress. Indien je wilt werken aan een gezonde levensstijl is het daarom belangrijk om een gebalanceerd voedingspatroon na te streven.

Voeding en slaap

Wat voor beweging en stress geldt, kan ook van toepassing zijn op slaap. Zowel het soort eten en drinken dat je tot je neemt, als de hoeveelheid en bijvoorbeeld het tijdstip. Wanneer je voeding neemt voor het slapen gaan met een hoge energiewaarde, zoals suiker en vet, is dit niet bevorderlijk voor je nachtrust. Voor het slapen gaan is het juist de bedoeling om de energie in je lichaam naar beneden te halen en niet om deze op te wekken. Daarnaast is het belangrijk om voor het slapen gaan geen grote maaltijd te nemen. Je lichaam zal dan namelijk nog hard aan het werk moeten om al het eten te verteren, terwijl je lijf juist in ruststand wil. Hetzelfde geldt voor het tijdstip waarop je de laatste maaltijd neemt. Wanneer je vlak voor het slapen gaan nog voedsel tot je neemt, zal dit ten koste gaan van je slaap.

Voordelen van het inschakelen van een voedingscoach

Advies op maat

Op internet is er veel informatie te vinden over voeding en alles wat er komt kijken bij een evenwichtig voedingspatroon. Dit wil echter niet zeggen dat er maar één soort voedingspatroon is dat voor iedereen werkt. Een voedingspatroon wat voor de één werkt, kan voor de ander juist niet werken. Afhankelijk van wat je doel is op het gebied van voeding, zal de voedingscoach het coachingstraject helemaal op jouw persoonlijke situatie aanpassen. Zo krijg je echt advies op maat, afgestemd op jouw eigen leven.

Duidelijk stappenplan

Juist door de hoeveelheid aan informatie die er beschikbaar is, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Door die overload aan informatie kan het gebeuren dat je niet meer weet waar en hoe je moet beginnen. Een voedingscoach helpt je om een overzichtelijk voedingspatroon voor je te ontwerpen en begeleidt je via een duidelijk stappenplan om deze ook uit te voeren.

Motivatie en inspiratie

Op de weg naar de ontwikkeling van een evenwichtiger voedingspatroon kunnen er momenten zijn waarop je blokkades tegenkomt. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je in de verleiding komt van ongezonde voeding? Een voedingscoach is daar om je te motiveren om je voedingsdoelen te behalen en je op allerlei manieren te inspireren om voor je eigen ontwikkeling te blijven kiezen.

Samen

Dankzij de motivatie en inspiratie van een voedingscoach kun je veel mentale ondersteuning ervaren. Het werken naar een gezond voedingspatroon kan een grote uitdaging zijn, waarbij veel mensen het als prettig ervaren als ze deze ontwikkeling samen kunnen delen. Zo sta je er niet alleen voor.

Praktijkervaring

Een voedingscoach heeft ervaring met het coachen van mensen op het gebied van voeding. Dankzij deze praktijkervaring weet een voedingscoach wat er wel en niet werkt in de praktijk. Wat op papier nog zo effectief lijkt, kan in de werkelijkheid tegenvallen.

Juiste kennis

Een voedingscoach kan je ondersteunen bij het analyseren en ontwikkelen van voedingspatronen. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar welke voeding het beste is voor jouw lichaam, maar ook naar de hoeveelheden. Zo weet een voedingscoach precies uit te leggen hoeveel je van een bepaald product zou moeten eten waardoor je jouw persoonlijke gezondheidsdoelen kunt behalen.

Haal nog meer uit jezelf

Andere soorten coaching

Naast coaching op het gebied van voeding kunnen andere soorten coachen je ook helpen om je persoonlijke gezondheidsdoelen te behalen. Zo kan een lifestyle coach je begeleiden in de ontwikkeling van de levensstijl die toepasbaar is op jouw leven. Samen ga je aan de slag om doelen te stellen, je waarden te ontdekken en veranderingen door te voeren om zo meer balans in je leven te ervaren. Een vitaliteitscoach kan helpen om je lichamelijk weer helemaal fit te voelen en te werken aan de weerbaarheid van je mind.

Met een fitness coachingstraject ga je de uitdaging aan om je lichaam te transformeren en het beste uit je fysieke conditie te halen. Werk toe naar een sterk lichaam aan de hand van een trainingsprogramma dat helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Een brain balance coach ondersteunt je bij het verbeteren van je cognitieve functies aan de hand van het aanleren van gewoontes en technieken. Ervaar hierdoor meer mentale helderheid en balans in je leven. Laat je liever de natuur een handje helpen met de ontwikkeling van je persoonlijke groei? Ga dan op pad met een wandelcoach en laat je gedachten en emoties stromen.

Vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan

Ben je benieuwd naar wat een voedingscoach voor jouw situatie kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierbij kun je jouw persoonlijke doelen delen op het gebied van voeding. Of je nou als doel hebt om af te vallen, aan te komen of veganistisch te leren eten, een voedingscoach helpt je hierbij op weg. Dankzij de ondersteuning van een voedingscoach kun je op een verantwoorde manier de doelen bereiken die jij wilt, zonder last te krijgen van voedingstekorten. Samen worden de mogelijkheden besproken om jouw leven naar een hoger niveau te tillen. Start nu met het coachingstraject over voeding en haal het maximale uit jezelf!