Fitness coach

Klaar voor de conditie van je leven? Met de hulp van een fitness coach bereik je je fitnessdoelen sneller dan ooit. Zo zorg je voor een optimale fysieke conditie en transformeer je je lichaam. Fitheid is een van de belangrijkste pijlers van een goede gezondheid. Hoe we dit doen? Het begint met fysieke prikkels, die we vervolgens aanvullen met verbeteringen in je voedingspatroon en slaapritme. Zo bereik je je fitnessdoelen sneller én beter. Vaak zien we dat mensen na een fitnesscoachingtraject moeiteloos doorgaan met de nieuwe aangewende lifestyle. Lijkt dat je wat? Lees dan zeker even verder. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over fitnesscoaching.

Wat is een fitness coach?

Een fitness coach is, zoals de naam al zegt, een professional die individuen door middel van coaching helpt met het behalen van hun fitnessdoelen. Het is een professioneel beroep dat alleen goed kan worden uitgevoerd door professionals met voldoende expertise.

Wat zijn de doelen van fitnesscoaching?

Fitnesscoaching kan verschillende doelen hebben. Dit is afhankelijk van de wensen van de klant. We zetten de vier meestvoorkomende doelen van fitnesscoaching voor je op een rij.

Spieropbouw

De meeste mensen in de sportschool zijn er met maar één doel: spieren opbouwen. Niet voor niets is dat ook het meestvoorkomende doel van fitnesscoaching. Het opbouwen van spieren heeft meerdere voordelen. We zetten er graag vijf voor je uiteen.

Uiterlijk

Veel mensen werken aan spieropbouw wegens uiterlijke doeleinden. Over het algemeen worden gespierde lichamen namelijk als mooier beschouwd.

Fysieke mogelijkheden

Daarnaast brengt spieropbouw meer fysieke mogelijkheden met zich mee. Gespierde mensen zijn vaak beter in staat om te klimmen, anderen te helpen en dingen te bouwen.

Mentale gezondheid

Heb je al enige ervaring met krachttraining? Dan weet je dat je je na een training altijd goed voelt. Dat is te verklaren doordat krachttraining dopamine vrijmaakt. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon.

Gewichtsverlies

Aangezien spieren heel veel energie gebruiken, helpt krachttraining met het versnellen van je energiemetabolisme. Dit heeft tot gevolg dat je snel gewicht verliest.

Goed voor je botten

Ten vijfde is spieropbouw ook goed voor je botten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de sterkte en dichtheid van je botten een recht evenredig verband heeft met de toename van je spiermassa en spierkracht. Dat wil zeggen dat je botten sterker worden bij spiergroei.

Gewichtsverlies

Veel mensen schakelen de hulp van een fitness coach in om gewicht te verliezen. Dit kan zowel middels conditionele training als met krachttraining. Ook een combinatie hiervan is een goede optie. Naast training is een passend voedingspatroon ook belangrijk wanneer gewichtsverlies je doel is. Een aantal vuistregels die je daarbij helpen zijn het vermijden van bewerkte suikers, het beperken van je aantal eetmomenten en het toepassen van intermittent fasting. Dat laatste wil zeggen dat je een bepaalde periode op de dag bewust geen calorieën inneemt. Je mag hierbij dus wel water en ongezoete thee drinken, maar niets eten of drinken dat calorieën bevat. Wanneer je deze drie principes in combinatie met fitnesstraining toepast, is de kans groot dat je al snel resultaten boekt.

fitness coach

Algemene fitheid

Een ander doel van fitnesscoaching is algemene fitheid. Op die manier geniet je van alle voordelen die een fit lichaam met zich meebrengt, zonder dat daarbij de focus op spieropbouw of gewichtsverlies ligt. Het resultaat is dat je je niet alleen beter voelt, maar ook meer mogelijkheden hebt in het dagelijks leven. Denk aan flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen.

Sportprestaties verbeteren

Doe je al een sport en wil je fitness erbij doen? Je bent niet de enige. Veel mensen starten de samenwerking met een fitness coach om bepaalde sportprestaties te verbeteren. Denk aan sprinters, wielrenners of voetballers. De atleten die dit soort sporten op hoog niveau doen, zijn geregeld in de sportschool te vinden. Het kan namelijk een grote impact hebben op hun prestaties. Een juiste begeleiding is hierbij wel van belang, zodat je zeker weet dat je de juiste oefeningen doet.

Wat doet een fitness coach?

De taken van een fitness coach kunnen behoorlijk uiteenlopen. We zetten de belangrijkste taken voor je op een rij.

Klantgesprekken

Gesprekken met klanten zijn een belangrijke taak van iedere fitness coach. Wat is zijn of haar huidige situatie? En wat is de wens? Zijn er bepaalde beperkingen? Door persoonlijk met de klant in gesprek te gaan, leert de fitness coach hem of haar al snel kennen. Op die manier kan de coach beter rekening houden met het individu.

Trainingsschema’s maken

Ook het maken van trainingsschema’s is een essentieel onderdeel van elk coachingtraject. Een goede coach maakt schema’s op maat. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met het doel van de klant, maar ook met de voorkeuren en mogelijkheden die hij of zij heeft. Op die manier is de kans op een succesvol coachingtraject het grootst.

Coaching geven

Uiteraard staat het geven van coaching ook op de takenlijst van een fitness coach. Dit kan op locatie of online worden gedaan. Bij het geven van coaching heeft de fitness coach de volledige aandacht voor de klant. Helpen, adviseren en motiveren staan hierbij centraal.

Voedingstips

Aangezien voeding een belangrijk onderdeel is om de gewenste fitnessdoelen te behalen, geven fitnesscoaches vaak ook voedingstips aan de klant. Dit kunnen kleine tips zijn die de klant direct kan toepassen, maar ook op maat gemaakte schema’s behoren tot de mogelijkheden. Een goede coach stemt dit af op de situatie, voorkeuren en doelen van de klant.

Progressie en evaluatie

Verder helpt een fitness coach je met het bijhouden van je progressie. Op die manier kunnen jullie tijdens één of meerdere evaluaties duidelijk zien wat de huidige resultaten zijn. Ben je op de goede weg of moet je bijsturen richting je doelen? Het goed bijhouden van je progressie helpt je om je doelen te bereiken. Niet alleen doordat het voor meer richting zorgt, maar ook vanwege de extra motivatie die het losweekt.

Waar werkt een fitness coach?

Een fitness coach kan op verschillende plekken werken. Dit zijn de vijf meestvoorkomende plekken.

Sportschool

De sportschool is uiteraard een van de belangrijkste werkplekken van een fitness coach. Vaak hebben sportscholen één of meerdere vaste fitnesscoaches in dienst. Ze geven dan zowel individuele coaching als groepscoaching. Daarnaast kunnen zelfstandige fitnesscoaches ook in de sportschool hun coaching geven. Bij sommige sportscholen moeten ze daarvoor wel toestemming vragen.

Eigen trainingsruimte

Sommige fitnesscoaches beschikken over een eigen trainingsstudio waarin ze hun klanten training geven. De rust, personalisatie en privacy die dit met zich meebrengt, kan de kwaliteit van coaching verbeteren.

Sportteams

Steeds vaker beschikken professionele sportteams over een eigen fitness coach. Denk bijvoorbeeld aan voetbalteams, wielrenploegen of schaatsploegen. Op die manier kan de coach zijn of haar training optimaal afstemmen op de desbetreffende sport. Ook zorgt dit voor een relatie waarbij coach en sporters elkaar goed leren kennen. Dit draagt bij aan nog beter afgestemde trainingen, met betere sportprestaties tot gevolg.

Bedrijven

Niet alleen sportteams, maar ook teams binnen zakelijke bedrijven hebben baat bij een fitness coach. Wanneer medewerkers fit zijn, komt dit de werkprestaties ten goede. Daarom zie je steeds vaker dat bedrijven een professionele fitness coach inhuren.

Gezondheidscentra

Samen met voeding, slaap en mentale helderheid, is fitheid een belangrijke pijler van holistische gezondheid. Niet voor niets zijn fitnesscoaches ook vaak in gezondheidscentra te vinden. Vaak werken ze hier samen met andere professionals, waaronder vitaliteitscoaches, fysiotherapeuten en voedingscoaches. Op die manier helpen ze klanten naar complete gezondheid.

Waarom een fitness coach?

De redenen om de samenwerking met een fitness coach aan te gaan, kunnen zeer uiteenlopend zijn. Hoewel dit voor iedereen anders is, zetten we de doorgaans belangrijkste redenen voor je uiteen.

Fysieke conditie

De belangrijkste reden om met een fitness coach aan de slag te gaan, is het verbeteren van je fysieke conditie. Naast dat dit een belangrijke pijler van gezondheid is, zorgt dit onder andere ook voor een beter uiterlijk, betere mentale gezondheid, meer fysieke mogelijkheden en meer zelfvertrouwen.

Consistentie en discipline

Hoewel het bezoeken van de sportschool begint met motivatie, zijn consistentie en discipline uiteindelijk de sleutels naar succes. Het is zeker mogelijk om dat voor jezelf te ontwikkelen, maar met de hulp van een fitness coach is de slagingskans veel groter. Hij of zij weet precies wat de valkuilen zijn en geeft je extra motivatie wanneer je het moeilijk hebt. Op die manier is een fitness coach zeer waardevol bij het aanleren van consistentie en discipline.

Het juiste doen

Iedereen kan naar de sportschool gaan, maar kun je ook het juiste doen als je er bent? Een groot deel van de mensen in de sportschool doet maar wat. Wanneer je samenwerkt met een fitness coach en zijn of haar aanwijzingen opvolgt, weet je zeker dat je volgens een gedegen strategie traint én de oefeningen juist uitvoert. Hierdoor boek je sneller resultaten, met meer honger om door te gaan tot gevolg.

Gemak

Hoewel de trainingen van de meeste fitnesscoaches absoluut niet makkelijk zijn, zorgt het toch voor meer gemak. Dat komt doordat je je hele trainingsprogramma niet zelf hoeft samen te stellen, maar door je coach kan laten doen. Je hoeft hierdoor niet na te denken over welke oefeningen je gaat doen. Het enige waar jij je op moet focussen, is de uitvoering ervan. Dit zorgt voor meer gemak, bespaart veel tijd en verbetert de kwaliteit van je trainingen.

Plan op maat

Verder train je op basis van een op maat gemaakt plan. Ook dat is een goede reden om met een fitness coach in zee te gaan. Heb je bepaalde doelen of voorkeuren? Of een bepaalde blessure? Een goede fitness coach houdt hier rekening mee. Zo weet je zeker dat je traint volgens een schema dat bij je past. Dat maakt fitness niet alleen leuker, maar zorgt ook voor betere resultaten. Bovendien kunnen veel fitnesscoaches ook een op maat gemaakt voedingsplan voor je maken.

De inhoud van het traject

Aangezien iedere klant andere doelen, voorkeuren en mogelijkheden heeft, is ieder fitnesscoacingtraject anders. Waar de één zich bijvoorbeeld focust op gewichtsverlies, wil de ander juist aankomen in spiermassa. Toch is er in vrijwel ieder coachingtraject een bepaalde grote lijn terug te zien waar de coach zich aan probeert te houden. Hier volgen de vijf basisstappen van een fitnesscoachingtraject.

Kennismaking

Ieder fitnesscoachingtraject begint met een kennismaking tussen coach en klant. Hier wordt van alles besproken, waaronder de huidige situatie, doelen, sterke punten en valkuilen van de klant. Ook stelt de coach zich uitgebreid voor. Is er een klik? Dan is het tijd om door te gaan naar de volgende stap.

Doel bepalen

In de tweede stap wordt het doel van het coachingtraject bepaald. Dit begint bij de coach. Hij of zij stelt, op basis van het kennismakingsgesprek, een passend doel op. Dit soort doelen zijn meestal SMART. Dat wil zeggen dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. Op die manier is de slagingskans het grootst. Nadat de coach het doel heeft opgesteld, wordt dit voorgelegd aan de klant. Uiteraard heeft de klant dan nog de mogelijkheid om het doel, in overleg met de coach, aan te passen.

Stappenplan maken

Vervolgens is het aan de coach de taak om een passend stappenplan bij het doel te maken. Hierbij wordt er gewerkt in kleine stappen van verbetering. Dit maakt de kans op lange termijn succes namelijk het grootst. Het stappenplan bestaat uit trainingsmomenten, oefeningen, aantal sets, aantal herhalingen en zwaarte. Naast het trainingsplan wordt er eventueel ook een voedingsplan gemaakt. Is de klant akkoord? Dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan trainen!

Begeleiding

Zodra je stappenplan is gemaakt, word je natuurlijk niet aan je lot overgelaten. Tijdens het traject kun je op voldoende begeleiding rekenen. Afhankelijk van je voorkeuren kan dit enkel in de vorm van voortgangsgesprekken zijn, maar persoonlijke coaching op locatie behoort ook tot de mogelijkheden. Hierbij ontvang je persoonlijke tips waar je de rest van je fitnesscarrière profijt van hebt.

Evalueren

Als de einddatum van je persoonlijke stappenplan is verstreken, is het tijd voor een uitgebreide evaluatie. Hierbij bespreek je de resultaten met je coach. Op basis hiervan voorziet je coach je van advies voor de toekomst. Ook bespreken jullie de mogelijkheden van een eventueel vervolgtraject.

Neem contact op

Ben je klaar voor fysieke gezondheid? Met een fitnesscoachingtraject van Marjolein Izeboud krijg je de deskundige begeleiding die je nodig hebt om je fitnessdoelen te bereiken. Neem vrijblijvend contact op en ontdek de kracht van consistentie en discipline voor een gezond en sterk lichaam.